måndag 26 maj 2008

Utvandrarna - en amerika koffert och en morsdagkudde

Foto: ColonialEast


Foto: Wikipedia, Svenska emmigranter på väg från Göteborg till Amerika 1905

Jag är så fascinerad av det mod de måste ha haft som vågade lämna Sverige för att runt förra sekelskiftet emmigrera till Amerika. 1,3 miljoner svenskar vågade kliva på en båt för drömmen att lyckas i Amerika. De hade ju ingen aning om vad som väntade och visste att de förmodligen aldrig skulle komma tillbaka.

Jag älskar gamla kort och gillar att samla på mig inredningsdetaljer som är förknippade med tidiga resor och upptäckarlusta. Amerika kofferten på bilden ovan ropade jag in på en auktion när jag var i femtonårsåldern. Den har varit en av mina favoriter i många år.


Stolen köpte jag i Thailand och den fina kudden är helt ny! Den fick jag av mina söner i mors dag present. Den är så fin! Min mellanson som är tre och ett halvt lämnade över paketet med orden: - Det är en kudde, mamma.

I am really fascinated by all those swedes (1,3 million in total) that during the late 1800's and early 1900's had the courage to leave Sweden for the dream of America. I really love to collect items that remind me of that movement. The Amerika koffert I bought at an auction when I was about 15. The chair is from Thailand and the pillow is new! I love that pillow! Got it from my sons for mothers day. My 3 and a half year old handed over the package with the words: - Mom, its a pillow inside.

8 kommentarer:

Me and my Home sa...

Hej ja detta med att resa till inte vet vad som händer, är man imponerad av. Tänk hur de måste kännt och upplevt,funderat osv...känner en man som skrev en bok om detta en gång i tiden som jag jobbade tillsammans med...man har hört många intressanta historier kring detta... och det är verkligen helt otroligt.

I alla fall super snygg stol...

kram kram Linda

Viveka på Humlebacken sa...

Vilken underbar stol! Du har verkligen lyckats med att hålla en stil, det tycker jag är så imponerande. Själv vacklar jag mellan flera olika..
Dina fynd från Thailand är verkligen klockrena!! Jag kommer att höra av mig till dig nästa gång jag ska dit, och tigga om lite tips... Fast det dröjer nog, den närmsta tiden lär vi väl varken ha tid eller pengar över...

Gårdsromantik sa...

Hihi!

Så rara de små är.

Visst är det kul när föremålen har en historia bakom sig.

Kram Maud

Maria sa...

Hej,

tack för din kommentar på min blogg.

Jag har försökt svara lite på dina frågor på min egen blogg under din kommentar.

Borde ha svarat här insåg jag, men det är så tråkigt att skriva samma sak 2 gånger;-)

Hoppas du får till det precis som du vill ha! Känslan när man får till det är så härlig och man går omkring med ett lyckorus efteråt;-)

Lycka till.

En mammas drömmar sa...

Hihi, som min dotter sa. Du skall få ett vitt halsband av mig med mitt namn och M & H:s namn på. Alltså ett namnhalsband i silver. Ser ju vitt ut för ett barn...
Detta sa hon i april, så jag har vetat ganska länge vad jag skulle få.
Jättefina saker du fått från Thailand. Gillar verkligen stolen!
Kram
Kia

Lilla Blanka sa...

Hej vännen!

Jättefin stol och bilden på utvändrarna är så härlig..man kan riktigt känna atmosfären där vid kajen..

Kram
Mia

Camilla at home sa...

Så fin stol og pute! Koselig med de små som sier det som det er:) Ha en fin kveld! Veldig mye fint du har kjøpt i Thailand.

Kullan Pullan sa...

Måste berätta att vi har haft dina bloggtips att utgått ifrån när vi har diskuterat badrumsgolv här hemma, vi diskuterar än men det har varit till stor hjälp. Tack!
Javisst är man imponerad av modet dom hade då, bara packa och ge sig iväg för att inte komma tillbaka. Skulle själv vilja bo på varmare plats men man har skapat så många hinder...eller??? Jag är nog inte så modig.
Kram Paula