tisdag 13 januari 2009

Taklyft - Helvetes djävla skitbygge ....


Vardagsrum och kök ....


Jo vi lever - men det är knappt! Det är total kaos här hemma - ett helvetes djävla skitbygge. Har inte haft tillgång till internet på elva dagar och har varken haft tid eller möjlighet att blogga. Är supernyfiken vad som hänt hos er alla så jag hoppas kunna komma förbi de kommande dagarna.


Hall ..... stegen ni skymtar till vänster är trappan upp till vår övervåning .....

För att göra en lång historia lite kortare: när vi var i Orsa över jul och nyår hade vi gjort upp med två snickare att de skulla riva hela innertaket (vardagsrum, kök, hall och ena sovrummet - cirka 90 kvm) på nedervåningen, sätta nya gipsskivor, spackla, slipa och måla. Ett riktigt dammig och skitigt jobb.

Och mitt i skulle elektrikerna komma hit och dra allt till spottarna och ta upp nya hål i taket. Vi hade innan vi åkte tömt köksskåp och knölat in alla våra möbler i två små sovrum. Tanken var att det här jobbet skulle utföras medans vi var borta och vi skulle komma hem till ett hus med nytt innertak, städat och fint och redo för att möbleras igen. Men det blev inte riktigt så ......

Efter två underbara veckor i Orsa kommer vi hem sent lördag kväll (för drygt en vecka sedan). Bilen fullproppad med smutstvätt och tre trötta barn. Snabbt in och röja fram sängarna så vi kan sova tänkte vi.

När vi kliver in i huset ser vi direkt att det här taket är INTE snyggt. Man kunde se precis vart skarvarna mellan de olika gipsskivorna gick och det var varken snyggt målat eller snyggt spacklat. Shit - nu kunde vi ju inte möblera ut möblerna innan vi rett ut det här med taket.

Klockan halv elva på kvällen ringer vi till våra grannar och frågar om vi kunde få sova där en natt. Vi fick inkvartera oss i deras källare som tur var. Nästa dag (på söndagen) ringer jag snickarna som kommer över och gör om ytskiktet på taket. Ny spackling, ny slipning (nytt damm!), ny färg. Under tiden gjorde maken vad han kunde för att underhålla barnen utomhus och hemma hos grannarna. Tack gode gud för grannar som ställer upp när det kniper!!

Tyvärr var det ganska så uppenbart att taket inte gick att rädda. Såg precis lika illa ut måndag morgon när en annan snickare (som vi anlitat till badrummen) kommer hit. Vi ber honom titta på taket och vi inser ganska så snabbt att skarvarna syns för att taket inte är satt på rätt sätt (ingen förstärkning, inte tillräckligt/rätt reglat, inte tillräckligt med skruv osv). Hua .... vad göra.

Ringde KA som sa att vi måste riva och göra om taket. Så det var bara att sätta igång. Veckan som gått har vi rivit tak, förstärkt taket, reglat och satt gipsskivor. Eller vi och vi. Som tur var hade vi redan bokat upp den andra snickare för badrummet och det visade sig att han var superduktig på att fixa gipstak så vi kunde snabbt omprioritera från badrum till gipstak.


Äldsta sonens rum ....

Själv har jag städat, svabbat, dammat, sopat kutterspån, flyttat möbler, torkat, tvättat, packat, packat om osv. Maken har försökt att hålla barnen borta från huset - samtidigt som han försökt sköta sitt jobb. De senaste tio dagarna har vi bott på fem olika platser. Några nätter hos grannarna, några hos syrran, några hos mormor i Linköping, någon i huset (typ sopa undan lite kutterspån och lägga ned madrasser på golvet ....).

Mellansonens rum .....

Så de sista tio dagarna har inte varit särskilt roliga. Statusen nu är att cirka 70 kvm tak är gipsat och klart. Målare är här och spacklar nu och sedan ska det upp microlit och målas under veckan. Till helgen ska vi kunna flytta ut möblerna från de små sovrummet ut i vardagsrum och kök. Och sedan blir det städa, städa, städa. Det år såååå dammigt här.

Och mitt nya stressfria liv och längtan efter SPA bad ligger låååångt borta nu. Iställer ligger fokus på att få några timmars sömn på soffa eller madrass på golv och på att fixa mat till kidsen (typ hämtmat från Mc Donalds, pizzerian eller thaien eller färdiga plättar från ICA ....).

Som tur är har vi lyckats kalla in en "snabb au-pair" som accepterar att bo så här. Min 19-åriga lillayster som så lägligt precis kommit hem från en långresa och behöver lite pengar har kommit hit och jobbar som "au-pair" hos oss ett tag.

Så snart jag hinner ska jag springa runt och kolla hur det har gått för er alla andra. Bättre än hemma hos oss hoppas jag .....