tisdag 1 juli 2008

Hemmanätverk för TV, telefon och dator

Foto: Chalon

Har precis haft möte med elektrikern. Mycket givande! Kom fram till att några av mina ideer i förra inlägget kanske inte var så smarta :-) Allt går givetvis att lösa men det är inte ekonomiskt försvarbart.

God natt knappen: Om vi släcker ned huset med denna och barnen går upp och vill tända så är strömmer bruten. Det går bort!

Resa bort knappen: Enklare/billigare att bara köpa bra timers som är förprogrammerade.

Fick en hel del belysningstips och ljudtips som jag berättar mer om sen.

En av de viktigaste slutsatserna är att vi ska satsa på ett hemmanätverk. Kör med mobilt bredband idag och gillar det inte av två skäl:

1) Det går lite långsammare
2) Gillar inte trådlöst eftersom man inte vet exakt hur detta påverkar människor (sjukdomar?, sömnlöshet?)

Hemmanätverket som vi förmodligen kommer att köpa är från Schneider Electric. TV, telefoni och data går i samma kabel i väggen och kan anslutas direkt i uttagen placerad i varje rum. Slut på alla sladdar! Det är anslutningskabeln mellan uttag och apparat som är anpassad för vad som ska kopplas in. Så man behöver inte i förväg bestämma om man ska ha en TV eller en dator i rummet. Helt lysande tycker jag. En idebroschyr och med information hittar ni på länken ovan.

Skrivbordet på bilden ovan från Chalon skulle jag inte ha något emot - alls! Med ett sånt fint skrivbord i mitt arbetsrum kommer jag få mycket gjort.

Intelligent Hem Light - Intelligent Home Light


Foto: Isabella Smith

Ikväll får vi besök av en kille som ska hjälpa oss att planera för el, ljus, ljud och data. Ska bli mycket spännande. Har försöka göra en liten plan för hur vi vill ha det men det är ju görsvårt. Kommer att skriva en hel del om detta de kommande veckorna när allt förhoppningsvis klarnar. Börjar med våra tankar kring Intelligent Hem.

Från början trodde vi att vi ville ha ett intelligent hem. Var och pratade med leverantörer på NordBygg mässan tidigare i våras och kom fram till att det där var alldeles för komplicerat för oss (två civilingenjörer som läst elinriktning *fniss*). Skulle aldrig orka upprätthålla ett sånt system. Samt vi har inget behov av att kunna sätta på ugnen med en mobiltelefon på väg hem från jobbet. Är man intresserad och har tiden är det nog kul men här hemma – nej tack!

Här hemma blir det Intelligen Hem Light. För mig innebär det ungefär det här:

Hej då knapp: Strömbrytare vid ytterdörren som stänger av valda lampor när jag går hemifrån.

Resa bort knapp: Brytare som lämnar huset tänt och släckt med förinställda intervall.

God natt knapp vid sängen: Vill ha en funktion där jag kan stänga av all belysning utom den fördefinierade ”nattbelysningen” från sovrummet när jag går och lägger mig.

Här måste röjas: Brytare som fixar maximal belysning som behövs endast när man städar

Mamma jag måste kissa: Belysningen i badrummen slås på automatiskt när man kliver in i badrummet på natten.

Trädgårds- och fasadbelysning: slås på automatiskt med hjälp av skymningsrelä. Vill helst ha ett relä som sedan automatiskt stänger av belysningen ett antal timmar på natten. Vissa lampor i trädgården ska styras av rörelsevakt så att de slås på endast om någon är i närheten.

Trädgård vattna dig: Vill även ha automatisk bevattning i trädgården! Har tidigare lagt ut svettslangar i alla rabatter men det kräver en hel del handpåläggning varje gång jag ska vattna. Skulle vilja att de skedde per automatik ...

För övrigt vill jag ha dimmers på alla lampor och rör dragna i väggar (inga sladdar här!) för el och data.

Är det någon som har bra tips eller erfarenhet så får ni jättegärna höra av er!!!

Tonight we have an electrician coming to help us planning for lighting, electricity, data and sound. It is sooo difficult. We had planned to make an intelligent home bit have now realised it is too complicated for us to maintan (two engineers :-) ) plus we dont need it.

Instead we will make our own version of Intelligent Home Light. To me that means stuff like:

- Good nigh button in the bedroom that turns off all the lights in the house
- Bye Bye button at the door that sets the lighting in a mode that automatically turns on and off lamps while we are gone
- Garden and exterior lighting turns on automatically at sunset. Want everything to be turned off automatically some hours in the middle of the night
- Light automatically turns on in the bathroom when the kids get up at night
- Automatic watering in the garden
If you have any good ideas or experience I woule love to know more about it!