tisdag 26 februari 2008

Problematiskt att få till stilen i köket ....

Foto: Pottery Barn

Jag har lite bekymmer att få till stilen i köket. Det måste hänga ihop med stilen i resten av huset och där har jag en ganska så tydlig bild av hur jag vill ha det. Sen måste vi ta hänsyn till att det är ett putsat hus från 50 talet (kommer i och för sig inte se ut som ett femtiotalshus utan snarare ett 2000 talshus).

Det lutar mot att det blir vita luckor i New England stil. Vill INTE ha marin New England stil utan min egen - "kolonial new england". Gillar även industriell retro stil med rostfritt osv. Vet inte riktigt hur jag ska komponera ihop det här så det hänger ihop ......

Kortlista på vad jag (jag skriver jag för min man har inte så stort intresse för inredning, han vill att det ska bli fint och att jag blir nöjd ..... han har varken tiden eller intresset).

  • Vita luckor - helst Kvänum Kruse men det kommer inte bli billigt (måste hitta billigare alternativ)
  • Bänkskiva i mörkt trä alt. svart granit
  • Vitvaror i rostfritt
  • Vitt väldigt enkelt kakel alternativt liggande vita brädor (rädd att det blir för mycket marin new england med liggande bräder).
  • Hängande lampor över arbetsbänk. Gärna lite industriell retro.
Lite av känslan jag söker finns med på bilden ovan från Pottery Barn. Gillar vita luckor, det mörka träbordet, spisen, fläkten ... Snickerierna är dock lite för "puttinuttiga" för mig. Och lamporna för "gulliga". Får fundera vidare .... Ni får gärna tycka till i kommentarsfältet om ni har några bra ideer!

Det blev ingen utflykt till Rockdala i Tullinge


Fuschia Princess of Aberdeen tagen på Rockdala Handelsträdgård i Tullinge 2004
Foto: Privat

Syrran och jag skulle åkt till Rockdala Handelsträdgård i veckan och köpt på oss lite fuschia och pelargon sticklingar. De har så fantastiskt mycket fint. Gillar lite ovanliga soret av både pelargon och fuschia. Har varit på deras handelsträdgård i Tullinge utanför Stockholm i februari varje år sedan vi flyttade till huset. Har nästan blivit lite av en vårtradition. Men när jag besökte deras webbplats för att kolla öppettider så inser jag att de inte finns kvar i Tullinge längre. Jättebesvikelse !

Fantastisk rosenformad pelargon (rococo). Lånade bilden från Rockdala.

Tydligen har de rivit växthusen i Tullinge för att bygga bostäder och hela verksamheten har flyttat till Hollsta Udde utanför Norrköping. Det går fortfarande att handla på postorder men det är inte detsamma. Jag vill impulsköpa :-) Åker ju förbi Norrköping ibland så får försöka komma dit innan sticklingssäsongen är över.

Någon som testat diskmaskin i låda?

Foto: Fisher & Paykel


Om de här funkar bra så är det kanske det här som är lösningen. Diskmaskin i låda! De här kommer från Fisher & Paykel. Två separat disklådor oberoende av varandra. Måste åka och titta någonstans hur de här ser ut.

Någon som vet något om dom? Funkar de? Ni får jättegärna skriva i kommentarsfältet under inlägget om ni vet något om hur de funkar. Krav är att de ska var superbra på att diska och tystlåtna!

Senare uppdatering: Gick igenom specen för de här maskinerna och den undre diskar med 50 dB. Det är mycket oväsen! Känns inte som om det blir speciellt praktiskt i en öppen kökslösning. Typiskt - gillade verkligen dom här.

Förmodligen blir det två diskmaskiner


Foto: TineK

Hemma hos oss ligger vi ALLTID efter med disk och tvätt. Med tre små barn känns det ibland som om man inte gör annat än lagar mat, diskar och tvättar. Har funderat mycket på hur man skulle kunna förenkla disken.

Det vi kommer att göra är att installera två diskmaskiner. Då finns det alltid en maskin med ren disk och en som är ledig för att mata på med smutsig. Porslinet behöver aldrig mellanlanda på köksbänken på grund av att ingen hunnit tömma den diskade maskinen.

Och momentet ”tömma diskmaskinen och ställa upp i skåpen” försvinner till viss del (kan säkert spara mig tio minuter om dagen). Istället plockar vi disken ur den rena diskmaskinen när vi behöver den. Vi tror det kommer att fungera hur bra som helst eftersom det i princip är samma saker som går runt, runt mellan bordet, diskmaskinen och köksskåpen.

Eftersom vi kommer att äta våra vardagsmåltider runt köksön kommer vi förmodligen att ha diskmaskinerna i själva köksön så att det på så sätt går snabbt och smidigt att duka fram och att plocka ner i diskmaskinen.
Om det är någon som har erfarenhet av två diskmaskiner så får ni jättegärna berätta hur det funkar i kommentatorsfältet under detta inlägg.