torsdag 17 juli 2008

Hur löser vi ventilation?

Bruka
Här kommer ett inlägg från maken. Jag har med varm hand lämnat över ansvaret för ventilationslösningen till honom. Tycker det är skittrist ... Medans han klurar på detta så sitter jag gärna och vilar mig i den här fina korgstolen från Bruka Design.

Vi måste hitta en bra lösning för ventilation. Vårt hus är från 1957 med en klassisk självdragslösning. Efter omfattande renoveringar som redan är gjorda har denna inte samma funktion idag som den hade från början. Och värst är ju att den inte fungerar på sommaren och den inte är så speciellt ekonomisk på vintern. När jag gick genom hela huset och tittade på ventiler märkte jag att det saknades helt i våra sovrum, en var helt igensatt, mm.

Vår nya våning kommer ju också vara mycket bättre isolerad och tätare, (sedan 1 April måste alla nya hus levereras med 3 skikts isolering). Att ha en bra ventilationslösning handlar ju också mycket om hälsa, dvs allergier, astma etc kan bli konskevenserna av för dålig ventilation.

Idag kontaktade jag Villaägarna och deras gratis rådgivning. Han gav mig nyttig och värdefull input. Han kunde bekräfta mina tankar att låta installera en FTX lösning (Mekanisk Från och Tillluft med Återvinning). Han rekommenderade helt klart en FTX lösning. Idag är det inte så dyrt, bör ligga på ca 20 000 - 30 000 SEK, trodde han. Att den låter och kräver mycket underhåll är andra argument som funnits tidigare mot detta. Han tycker inte det stämmer idag.

Genom att göra ljuddämpare på både till och från luft, kan man få bot vindljudet. Man man måste ha en kondensisolering för från luften, "strumpa" som man trär över.

Jag har under kvällen gått genom ALIG Ventilations hemsida (http://www.alig.se/) och jag känner mig alltmer expert på ventilation. Jag kan verkligen rekommendera denna hemsida. Jag har nu skickat ner planlösningar och kommer kontakta dem för att se om de kan hjälpa mig med design och föreslå ett system för mig. Det blir spännande !

Om någon har bra erfarenhet av detta system eller andra råg så är vi jättetacksamma!

This post is about our ventilation solution. We are too tired to try to translate this to english ...While he solves this issue I would like to sit and relax in this beautiful rattan chair from Bruka Design.