torsdag 17 juli 2008

Hur löser vi ventilation?

Bruka
Här kommer ett inlägg från maken. Jag har med varm hand lämnat över ansvaret för ventilationslösningen till honom. Tycker det är skittrist ... Medans han klurar på detta så sitter jag gärna och vilar mig i den här fina korgstolen från Bruka Design.

Vi måste hitta en bra lösning för ventilation. Vårt hus är från 1957 med en klassisk självdragslösning. Efter omfattande renoveringar som redan är gjorda har denna inte samma funktion idag som den hade från början. Och värst är ju att den inte fungerar på sommaren och den inte är så speciellt ekonomisk på vintern. När jag gick genom hela huset och tittade på ventiler märkte jag att det saknades helt i våra sovrum, en var helt igensatt, mm.

Vår nya våning kommer ju också vara mycket bättre isolerad och tätare, (sedan 1 April måste alla nya hus levereras med 3 skikts isolering). Att ha en bra ventilationslösning handlar ju också mycket om hälsa, dvs allergier, astma etc kan bli konskevenserna av för dålig ventilation.

Idag kontaktade jag Villaägarna och deras gratis rådgivning. Han gav mig nyttig och värdefull input. Han kunde bekräfta mina tankar att låta installera en FTX lösning (Mekanisk Från och Tillluft med Återvinning). Han rekommenderade helt klart en FTX lösning. Idag är det inte så dyrt, bör ligga på ca 20 000 - 30 000 SEK, trodde han. Att den låter och kräver mycket underhåll är andra argument som funnits tidigare mot detta. Han tycker inte det stämmer idag.

Genom att göra ljuddämpare på både till och från luft, kan man få bot vindljudet. Man man måste ha en kondensisolering för från luften, "strumpa" som man trär över.

Jag har under kvällen gått genom ALIG Ventilations hemsida (http://www.alig.se/) och jag känner mig alltmer expert på ventilation. Jag kan verkligen rekommendera denna hemsida. Jag har nu skickat ner planlösningar och kommer kontakta dem för att se om de kan hjälpa mig med design och föreslå ett system för mig. Det blir spännande !

Om någon har bra erfarenhet av detta system eller andra råg så är vi jättetacksamma!

This post is about our ventilation solution. We are too tired to try to translate this to english ...While he solves this issue I would like to sit and relax in this beautiful rattan chair from Bruka Design.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Kolla på våran uppvärmning när ni kommer hit på fredag.

Living by Milla sa...

Hihi, tack för din hälsning!

Så underbart med vila i den snygga fåtöljen.:)

kram Camilla

En mammas drömmar sa...

Jag har jobbat med ventilation i ganska många år, och har väl några tips att ge er. Som alltid finns det för och nackdelar med de olika återvinningsversionerna. Jag skulle dock välja en roterande växlare om möjligt. Den har den helt klart bästa verkningsgraden, speciellt då det är som kallast ute. En s.k plattvärmeväxlare anges ofta med en ganska hög verkningsgrad den också, men de dagar då den verligen behövs finns alltid risk för igenfrysning på grund av att den uppvärmda innerluften kondenserar ut då den möter den kalla uteluften. För att undvika att plattväxlaren fryser sönder så by-passas uteluften till viss del.
Detta gör att verkningsgraden då det är som kallast ute inte alls är i närheten av det som de oftast uppger.
En nackdel med roterande växlare är att viss lukt kan återföras. Man skall t.ex aldrig koppla på imkanalen från köket på ett system med rot vvx. Även fukt kan återföras, men i dagens torra inomhusklimat så vet jag inte om det är så illa.
Välj ett aggregat med så hög filterklass som möjligt både på till och frånluftssidan. Byt ofta!!! Kan lugnt säga att frånluftsfiltren oftast är de skitigaste...trots att de kommer inifrån huset. Med dåliga filter så kommer smutsen i växlaren.
Kolla även fläktens ljudnivå. Du fixar en del ljud från kanalen med ljuddämpare, men fläktens ljud som tränger ut från aggregatet kan vara svår att dämpa. Placera aggregatet helst på vind och inte över sovrum.

HERU som ni kikat på tror jag är från Östbergs (www.ostbergs.com). Alig är nog återförsäljare för dem. Alig som företag har funnits länge och jag har bara goda referenser från dem. Vi har tänkt köpa HERU med roterande vvx från Östbergs dock.
Sen finns det även Systemair från Skinnskatteberg. Ett välskött och bra företag, tror dock inte de har rot. vvx.
Sen finns ett företag i Lidköping som heter Luftmiljö (www.luftmiljo.se). De har en aggregatserie Rego, som också är bra, vet flera i min närhet som köpt av dem och de funkar helt ok. De har också en jättebra hemsida, med tips och ideer.
Sist men inte minst har Swegon (gamla PM-Luft) köpt en finska tillverkare av bostadsventilation Ilto, där finns en del återvinningsaggregat, dock ännu inget i din storleksklass med roterande vvx.
Kontakta er energirådgivare på kommunen. De brukar ha opartiska åsikter.
Lycka till i djungeln!!!

Kram
Kia

Taklyftet sa...

Du får ha det så bra med alla funderingar och planering och lycka till. Jag åker bort ett tag och lär nog få blogg abstinens... det är helt klart beroende framkallande.
Kram!

vosgesparis sa...

picture can tell ;))

mia sa...

ja det finns många delar av renovering och husbyggen som inte är speciellt roliga kan jag tänka mig...

Kram Mia

Anettes hus sa...

Hei! Nå er det en stund siden ... jeg får ikke alltid tid til å legge igjen kommentar nå som det er ferie.

Hos deg er det vel knapt ferie!? Dere jobber på ser jeg! Jeg har desverre ikke så mye å bidra med når det gjelder ventilasjons-funderingene dine. Men det er fagfolk som vet råd?

Masse lykke til videre! Vær raus med bildene;)
Klem!!!

A-M sa...

Hope all is going well in your project. Have left an award for you on my blog. A-M xx