torsdag 16 oktober 2008

Belysning - LightningHomelight

Idag på förmiddagen har vår elektriker varit här för en sista genomgång innan de kör igång så smått i morgon. Fick lite panik när jag insåg att jag redan nu måste veta exakt vilka spots jag vill ha (inte bara var - utan även vilka). Supersvårt om ni frågar mig. Gillar egentligen inte spottar alls men på vissa ställen är det bra. Sitter här och bläddrar igen och igen i kataloger - Bellalite, Maxel, Belid .... Finns ju hur mycket som helst att välja på!

Tyvärr är det mesta för modernt för min smak. Har hittills fokuserat på taklampor, vägglampor, utebelysning och sånt men det var visst inte lika bråttom med inser jag nu.

Eftersom vi kommer att ha ett mörkt golv och ljusa (vita) väggar så vill jag se till att belysa tak och väggar ordentligt. Hittade lite bra inspirationsbilder på Homelight. Gillar även iden att lysa upp öppna spisen.

Det blir nog en hel del belysningsinlägg de kommande veckorna kan tänka.

Today we had a meeting with our electrician. He will start doing the electricity tomorrow and now I urgently need to decide exactly what spotlights to use. Have so far been focusing on lamps (ceiling, wall, exterior ...), not the spotlights. Going through a number of catalouges such as Bellalite, Maxel, Belid ....

Also found some inspiration at
Homelight. As we are planning to have dark floor and white walls I would like to make sure the walls and the ceiling are used as carriers for the light.

5 kommentarer:

Charlottas hemmaplaner sa...

Håller med dig till 100 %. Belysning är svårt och jätteviktigt. Efter planeringsmötet med elektrikern var jag helt slut av alla beslut. Nu efteråt ångrar jag att vi inte konsulterade en ljusdesigner. Jag har läst i andra bloggar att detta har varit väl investerade pengar. Detta med belysning är ju en hel vetenskap!

Tinnar och torn sa...

Hejsan! Jag börjar få lite smått panik över belysning och eljag med. Har haft mina funderingar om man skulle anlita en ljusdesigner men jag vet inte...
Såg att ni haft problem med karmen som gått sönder. Visst blir man förvånad över att de inte är mer rädda om sakerna de transporterar, måste ju bli dyrt?! Ha en trevlig helg! Kram Petronella

En mammas drömmar sa...

Jag håller med dig, belysning är jättesvårt. Alltid slutar det med att ett hörn är för mörkt osv.
Har läst en del på nätet om belysning. Ett tips är även att kolla LED-belysning till spottarna. Dels så avger de inte alls så mycket värme till omgivningen, dvs brandrisken är minimal och dels så är energiförbrukningen väldigt låg. Var på en föreläsning en gång om brand och då sa den brandingejören att spottar var en av de vanligaste brandorsakerna i hem idag och att han aldrig skulle installera såna hemma...trots det har vi flera.
Men i nybygget har vi valt att satsa på LED. Tidigare har det varit problem med ljusstyrkan + att ljuset varit kallt, med det har kommit en hel del nya saker här på senaste tiden som gör att nackdelarna inte är fullt så stora. Vi har LED i våra fönstersmygar på insidan. Vi kollade om ljusstyrkan räckte och för den skull var den helt ok, då är lamporna inte större än ett tumavtryck...
Man vill ju inte ha ett skyltfönster...
Bara lite tips. O sen som sagt, lys upp hörn i rum, då känns rummet mycket större!

Kram
Kia

PS, jag har nog några länkar i något inlägg hos mig...1

Randi sa...

Tack för ditt svar. Jag har nu beställt vägglampa till en gästtoaletten - det blev Astro Lighting 0506 Nena. Hoppas den blir bra - har ju bara sett den på bild, men så blir det nu när man bor på landet. Har alltid bott i storstäder där det funnits hur mycket som helst att välja på. Nu är det internet som gäller! Jag lovade dig att visa min trapp, men den är inpackad nu med skyddspapper i väntan på bets och färg. Jag har inte glömt dig ;)

Kram Randi

Anonym sa...

http://sabinadurebrandt.blogg.se/2008/october/80-tal-sa-ser-jag-ut.html#comment

ahhaaha