tisdag 21 oktober 2008

Vilken vit fasadfärg? - Which white colour?





Underbara vita hus: Hemnet (länge sen). Tine K, Country Living, KarlssonHus, River House by Cannon Falls, Mi Casa

Ikväll (igår) tänkte jag för en gångs skull unna mig lite TV-tittande. Design med Simon och Tomas började klockan åtta. Perfekt! Fem över åtta somnade jag på soffan.

Vaknade vid elva och började fundera på alla byggbeslut som måsta tas de närmaste dagarna: kulör på huset, om vi ska ha någon inramning runt ytterdörren, exakt vilka (och vart) spotlights vi ska ha på nedervåningen, vilka strömbrytare osv. osv.

Ingen ide att ligga i sängen och snurra - utan upp och skriva listor. Så här sitter jag nu och försöker komma vidare i ett av våra viktigaste beslut: husets kulör.

Vitt ska det vara. Tveklöst. Men vilken vit? Finns ju hur många nyanser på vitt som helst. Vill att det ska se rent vitt ut utan att bländas. Gärna lite brytning i grått och gult men absolut inte för mycket gult (livrädd för att det ska se ut som när man pinkat i snö).

De två alternativen jag leker med nu är NCS 1002Y eller NCS 0500 1002-Y. Om ni själva, eller någon ni känner, valt någon av dessa får ni jättegärna höra av er med vad ni tycker. Tänk rent vitt - ej bländande i solsken - inte "pissgult".


En fasad som jag kikat en hel del på är Lundins. Den är riktigt, riktigt snygg tycker jag! Nu har jag ju bara sett den på bild men den ser super ut.


Maria (Lundins) har även något att göra med ett av de paketen som jag berättade om. Häromveckan kom det två stora paket med posten som belöning för att jag tipsat Maria om soffa till trädgården.

I paketen fanns en hel upsättning med de mest fantastiska kryddorna från Santa Maria (passande namn :-)). Läs på etiketterna så får ni se vilka ljuvliga kryddor det är.
Tack snälla Maria! Jag blev hur glad som helst!!!

I mitt nästa inlägg ska jag berätta varför jag ikväll hade stämt träff med en helt okänd lastbilschaufför i ett mörkt industriområde ....

Very soon we will start painting our house and we need to make a huge decision: what colour should the house be. White is decided. But what white?! There are so many different tones of white. Would like something that is a tiny bit grey and yellow. But it should look crisp white.


The two colours we are choosing between now are: NCS 1002Y eller NCS 0500 1002-Y. If anyone could help me out and point me in the right direction here - please let me know! One colour I really like is the one of Lundins.

In my next post I will reveal why I had a meeting tonight with a complete stranger in a truck depot in an industrial area.

19 kommentarer:

Magdalena Martin sa...

halloj själv mitt i natten, och nu är jag så trött att jag inte hann läsa allt i ditt inlägg, får ta det i morn, men jag vill flytta in i alla husen du visar!! :O *wow*

Ja dessa skridskor, det lär bli hugg-sexa, för det är så långt mitt lilla lager räcker, slut hos leverantören för resten av säsongen, panik! :O Jag får helt enkelt göra som vid premiär-öppningen *skratt* öppna julshoppen vid midnatt eller nåt...*fniss*
natti natti
/M

Tinnar och torn sa...

Hejsan där nattuggla :o) Vill du ha den färg du beskriver kan du lita på Lundinskans färg. Har ju sett den i verkligheten och den ÄR superfin. Inget pink i snön där inte utan alldeles lagom vit ;o)

Grattis till kryddorna! Roligt med lite annorlunda smaker. Vi blev bjudna på vaniljglass med krossad choklad med lite cacao & chili pudrat över när vi var där. Supergott :o)

Ser med spänning fram mot att höra din mysko träff...
Kram Petronella

Willewira sa...

Håller med Magdalena ovan... Varje hus är beboeligt för mig... Såååå fina!!

Att få rätt nyans är inte lätt. Bryt med svart är mitt råd. Det blir inte pissgult. Men det där kan man fråga en bra färghandlare om. De vet vad de pratar om. Åtminstone de flesta.

Förstår hur du känner det när man vaknar av att huvudet snurrar av detaljer... Vi står och stampar när det gäller vår ritning till huset. Inte helt kul. Men någon gång lossnar det där också.

Ha en bra dag!
Kram Willewira

Lösvirkesbyggarna sa...

Bättre att skriva av sig än att ligga och försöka lösa allt i huvudet i en säng som blir allt trassligare och trassligare för varje snurr...

Visst är det klurigt med kulören! Vi håller tummarna att den vi tillslut valde, aningen bruten med grön umbra, blir bra när den väl kommer upp. :P Håller med om att Lundins har en fin färg på sitt hus.
Lycka till med valet!
Kram Anna

Tinnar och torn sa...

Hojt igen...vassego :o) Jo jag tyckte den var vit-vit. Jättefin färg! Om jag inte är helt ute och cyklar nu så har jag för mej att den heter funkis-vit...eller har jag fått det om bakfoten...jaja man måste väl ha färgkoden ändå, antar att det finns olika typer av funkis-vit som med alla andra färger... Kram

Nettan sa...

Känner igen det där med sömnsvårigheter över alla beslut som skall fattas!..men för våran del är de flesta stoora tagna nu och det är ganska skönt faktiskt..nu kan man koncentrera sig på de roliga detaljerna!
Tror oxå på å bryta förgen mer mott grått än gult, men som sagt de brukar ha bra koll i målar affären!
Vi målade vårat med gammaldags kalkfärg (det är putsat) och det blev väldigt vitt=)
karam Nettan

Karna sa...

Du får lage deg noen testplanker og se hva du ender opp med...er ikke så enkelt å bestemme seg...Flotte hus du viser!

me and alice sa...

Jisses vilka vackra husbilder. Ja måste vara svårt att bestämma färg på huset!! Dreamhouse har en fin vit färg på deras hus...
Härliga kryddor du fick!
Undrar vad du ska göra i industriområdet??? Ta med en av kryddburkarna vetja!(för säkerhetsskull) *fniss*
kram Susanne

Lallis - liv och leverne sa...

Det där var ju fantastiska hur. Riktiga drömhus allihopa:)
och vilken mysig blogg du har. Kommer gärna igen.
Kram Lallis

Anonym sa...

Hej du
JAg tycker att vår fasadfärg är ganska lik det du beskriver. Vi har ingen originalfärg utan färgen är en blanding av S0502Y och S1002Y. Om man går in i en Coloramabutik och säger till dem att Coloramabutiken i Trelleborg har receptet på färgen så ska det bli rätt..
lycka till
kram

Vimsingen sa...

Ja det är inte lätt. För färgen påverkas ju av andra detaljer som taket, stuprännor.
Vi har ett skräckexempel i vårt område. Vet inte vad de tänkte, men putsen är vit/begie/gul och de har aluzink tak och suprännor. Bliv inte så snyggt......
/Vimsingen

Villa Hemma sa...

Vilka underbara hus! Kan tyvärr inte ge färgtips, bor i stenhus :D

Fin present och sen blev jag ju mer än nyfiken på lastbilschauffören *asg*

- Jenny

Maria sa...

Halloj där, vad fint du skriver om mig;) Gulledej!

Vill du så får du komma å kolla mitt hus live, det är ju inte så långt bort.

Ska du på mässa i Kista imorgon och handlar den om mat så finns jag där. Jag tror även att du kan lista ut vilket företag jag representerar;) Förresten skickade jag med recept på kryddorna??? Tror jag missade det, skickar ett brev senare i veckan med dem.

Kram Maria

Vimsingen sa...

Du har mail!

Anonym sa...

Oooh - så många vackra ting - Var får du din energi ifrån bruden?

Valet av vit färg på huset blir perfekt och kommer att bli skitsnyggt - likaså med de svarta dörrarna!

Var rädd om dig.
Kram
Ann-Marie

Helena sa...

Hej igen!
Vilka fina hus du hittat, och sa snyggt med vitt! Har inget tips pa vit farg dock. Men tankte aterkomma angaende lamporna (BTC). De tva vi har kopte jag pa NK i Stockholm, men for manga ar sen. Tror att dom fortfarande har dom och hoppas att dom aven kan bestalla fran deras sortimen. Kolla uppe pa NK, stora avdelningen med inredning. Annars kanske nagon valsorterad fin lampaffar. Hor av dig om du inte hittar men fortfarande vill ha en.
Halsningar Helena (twoswedishcottages.blogspot.com)

En mammas drömmar sa...

Vad kul det var att ses!! Jättekul att du kom och hälsade på!

Vi har ett vitt hus med ganska ljusgrå knutar.
Vi åkte runt massor och kikade på färger på redan målade hus,innan vi bestämde oss. När vi väl hittat ett ringde vi upp dem och frågade om färgen. Det blev hur bra som helst! Vår är i en varm grå nyans, tycker själv den är så mycket snyggare än de kritvita grannhusen hemma som ser så "kalla" ut...men det är väl objektivt.... Kolla gärna in färgproven i en affär, men glöm inte provmåla!
Den vita vi använt är Jotuns Froströk 1376 på det vita och Jotuns Gråmynta på knutbrädorna. Harmonierar jättefint, trots att de inte hör till samma palett.
Har en bild utvändigt på vårt hus här:

http://bp1.blogger.com/_ZYy5hgi25pU/SJdVaeAnvJI/AAAAAAAAAiA/WgKrjA4cjuo/s1600-h/huset.jpg

eller om detta inte funkar...
här:
http://enmammasdrommar.blogspot.com/search/label/Tillbyggnad

Svårt att se färgen bara, måste testas, men vill du ha en varm gråaktig färg utan att den för den skull är gul så kan jag rekommendera froströk!!

Här är även en katalog från jotun.

http://www.jotun.se/jotun/corp/20020022.nsf/viewunid/F5AA7ACF79BBD22EC125716B0043AEA4/$file/Utomhusf%C3%A4rger+broschyr+06.pdf

Ha det gott!
Kia

Mia sa...

Fy vad svårt, det beror väl lite på omgivning och din hustyp. Jag gillar iaf de här starka grafiska stilrena tonerna, som på bild nr2.

Kram Mia

Anonym sa...

Hej,

Jag undrar om jag kan få låna din bild på det vackra vita huset? Jag läser webbdesign och behöver en bild då jag ska göra en webbsida i utbildningssyfte. Alltså denna bild kommer inte att publiceras, endast min lärare kommer att se den.

Om du kan skicka ett mail till mig om det är ok eller ej.
sofie.yazdan@hotmail.com