onsdag 23 april 2008

Betsad, oljad eller vaxad trappa?

Foto: Tine K

Har idag varit i kontakt med trapptillverkare för att diskutera trappan. Vill ha en trappa som påminner om den ovan men med mörka trappsteg. Andra bilder på trappor som jag inspirerats av och som jag visat tidigare: Victora Hagan, Sköna Hem och Lene Bjerre.
Det lutar nu åt att golvet som kommer att ansluta till trappan både på nedre och övre plan blir ett massivt furugolv som vi kommer att mörkbetsa (brun-svart) och sedan vaxa eller lacka. Liknande golvet från Tine K hemsida.
Det som bekymmrar mig är slitaget. Kommer ett betsat furugolv att hålla för tre buskillar? Förmodligen inte ..... Trapptillverken tipsade i alla fall om att vi inte skulle ha furu på trappstegen i trappan (punktslitage!) utan kunde där välja valnöt som man behandlar med mörkpigmenterad olja. Då kan man när trappan blir sliten slipa av trappstegen och sedan behandla dem igen med olja.
Någon som har erfarenhet av betsat, vaxat, lackat furugolv och slitage?? Skriv gärna något i kommentarsfältet om ni har några (helst positiva - lever på hoppet!) erfarenheter. (Självklart vill jag även veta om ni har negativa erfarenheter .....).

Today I have been in contact with suppliers of staircases. We are investigating building a staircase (and floors) in red wood / pine (uncertain about the english translation) that will be stained dark and waxed like the pictures that I have linked to above. Unfortunately we dont think this is the most practical staircase as we have three small children. One of the suppliers suggested making the steps in walnut and then treat it with pigmented oil. It would be more durable and easier to ground and treat the steps again in the future ....

8 kommentarer:

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Oj. Många val som ska göras och bestlut som ska tas :)

Tur det inte är jag som ska ta besluten jag får bestlutsångest bara av att välja vilken maträtt jag ska äta på restauranf för tillfället ;)

Kram Annica

Tina sa...

Tänk vilka fina trappor du hittar...Mina erfarenheter av golv är att lackade (om det händer en olycka och du tappar något) golv får märken, medans oljade golv kan man olja och plankan reparerar sig själv lite...och GRATTIS du är utsedd till veckans blogg hos mig. Kram Tina

A-M sa...

The Victora Hagan staircase is absolutely gorgeous. I have not seen that colour/treatment here in Australia. We use a lot of light coloured timbers. I think your darker staircase and floors would be very practical for children! You can't see the dirt from the soccer boots and the garden!

Ludvigsdal sa...

Hej! Vi har mörka furugolv på hela övervåningen som är relativt nyrenoverat/byggt: Vi har använt olja med mörka pigment gjort det i 2 omgångar. Men golvet suger i sig oljan i ett nafs känns "torrt" så vi väl olja en omgång till men lagom rpligt när man har saker i rummen. Se bilder på min blogg.

Tina sa...

Jag måste även tillägga att vi skulle vara duktiga och betsa ett golv, tyckte verkligen att vi hade slipat så jämt som det bara gick, men oj oj när betsen kom på, då insåg man att det inte var jämt! Allt syntes då, men vi valde också en väldigt mörk bets.Det var bara att lägga nytt golv... :-( Hoppas att jag är till ngn hjälp ändå i dina svåra val. :-) Kram Tina

sommar-rummet sa...

Hej! Vi har flera lackade furugolv. Ingen höjdare, alla märken syns jätteväl. Det blir så hårt. Golvet i vårt vardagsrum är lutat och sen såpat, det är mitt favo golv... Ha det gott i vårvärmen! KRAM

jon sa...

Jag tog bort den gröna nålfiltsmattan (minigolfbanan) i vår trapp för ett år sedan och lackade med ljus går färg. Trodde man ganska snart skulle se att färgen slitits men icke. Den ser precis lika dan ut som när den målades. En stor nackdel är dock att allt damm syns otroligt lätt i trappen av någon anledning =(

Randi sa...

Är sååå nyfiken på hur det gick med din trappa!
Vår trapp har brunnit ner och nu har vi äntligen fått en ny, som ska bli vit+mahognybets precis som på dina bilder.
Vår förra trapp var en jättegammal och mörkbetsad furutrappa med flera lager fernissa. (Man kan ju inte ha en oljad trapp eftersom den då måste oljas en gång per år...forever!)
Har ni gjort er trapp redan??? Hur gjorde ni?
Kram Randi