måndag 28 april 2008

Fönster - så många beslut att ta!

Foto: Lene Bjerre

Det stora fönstervalet närmar sig med stormsteg. Måste förmodligen beställa alla fönster denna vecka och därmed också ta ett slutgiltigt beslut om fasaden. Idag har jag ritat fasader och pulat runt med fönster.
Har tittat på vackra träfönster med äkta spröjs och ställt det mot aluminiumfönster som är mer underhållsfria - men inte alls så snygga. Det är bara att inse. Vi bor i ett utsatt läge och har ingen tid för underhåll - så det måste vara underhållsfritt!

Verkar som om vi hittat en alternativ lösning från Elitfönster. De har ett träfönster med alumiumbeklädnad utvändigt som man kan få med (smala!) mellanliggande (måste ta reda på hur det ser ut) eller smala utanpåliggande spröjs. De kan även erbjuda en invändig antikprofil med profilerad karm och båge så det ser lite mer traditionellt ut.
Har en del andra krav som de kan uppfylla:
Stora glaspartierna i väster: solskyddsglas (det blir sååå varmt här) samt självrengörande glas
Altandörrar: säkerhetsdörrar med lamellglas eller härdat glas (skydd för barnen!)
Till badrummet nedre plan skulle jag vilja ha etsat glas och till badrummet övervåningen (ingen direkt insyn men stora fönster) ett insynsskyddat klart glas (vet ej om de har det).

Fönstren ska vara grå på utsidan och vita på insidan. Elitfönster har en grå färg Basaltgrå (RAL 7012) som standard. Verkar dock som om spröjsen blir grå även på insidan. Och det vill jag inte! Måste kolla upp även detta. It's a jungle out there!

8 kommentarer:

Tingeltangel sa...

Så mycket fina bilder du visar. Förstår att det är svårt att välja när man hittat så mycket vackert... Din stil är underbar och jag tror ert hus blir ursnyggt... Hoppas det är ok att jag länkar till din sida.

lottens vita och gröna sa...

oh hoppas att ni hittar rätt, bställ för guds skull inte av mockfjärds, det tog ett år innan de hade levereat rätt och det hade en otolig trist kundservice, tyckte väl attdet var inget, de var ju synd om dom som fått fönster över, vi har 4 balkongdörrar, när vi till slut fått rätt hade vi haft 12 dörrar hemma, du hör, kolla om de är ett trevlig företag, mockfjärds har dessutom varit i arn massor av gånger. varmkram och lycka till! lotten

Viveka på Humlebacken sa...

Jag tycker att det är så härligt att läsa om hur bestämda ni är i era val. Inget lämnas åt slumpen, allt är genomtänkt. En del människor förvånar mig så mycket, man frågar vad de ska ha för fönster så vet de inte riktigt...

Gårdsromantik sa...

Hjälp!
Jag måste ju beställa skorsten och lister till gården - vad bra att du påminde mig!
Vet du - vi fyndade våra fönster på blocket! fniss
Det var bättre kvalité förr.

Kram Maud

Kia sa...

Hej!

Vet det är skitsvårt med fönster. Har precis beställt våra från SP-fönster. Vi tog aluminiumklädda fönster också, men tyvärr måste jag säga var vi tvungna att ta utanpåliggande spröjs för att vi har det på övriga huset. Det är sååå jobbigt att tvätta dessa tycker jag idag, man måste plocka ner dem för att komma åt och tvätta och efter 10 år står man med ett plockepinn av spröjspinnar i handen och ginglar upper på en hög stege. Inte kul...
Men som sagt, i vårt fall hade det inte varit snyggt men halva huset med innanpåliggande fönter och halva utanpåliggande.
Ett tips vi fått är att inte ha ett öppningsbart och ett fast bredvid varandra. Det blir inte snyggt eftersom karmarna är olika och därmed hamnar spröjsen på olika höjd. Detta hade vi totalt missat.
Bara ett tips...

Tidsmästarinnan sa...

hjälp vad svårt med alla dessa val (fast kul också när det blir bra!)

du har en liten grej att hämta inne hos mig...
Kram och lycka till i fönsterjakten!

S.

Anonym sa...

Jag förstår att Ni har problem att välja fönster!
Har Ni kollat velfac:s fönster?
http://www.velfac.se/
Gör det, de ser lika ut oavsett om man har ett fast ett ett öppningsbart fönster, det ger en lugn fasad! Dessutom, trä invändigt men hela öppningsbågen i aluminium!
Underhållsfritt utvändigt!
Kolla det!

a home far away sa...

Vilka svåra beslut ni ska ta hela tiden, det kan inte vara lätt. HOppas att ni hittar rätt.

Kram från Singapore