torsdag 24 april 2008

Kinesiskt Lapptäcke till Barndop


Idag tänkte jag ge ett litet dop - tips!

I norra Kina finns det en tradition att man bjuder in släkt och vänner att bidra med en tygbit och en liten lyckönskan till ett nyfött barn. Av dessa tygbitar sys sedan ett "100 lyckönskningars lapptäcke" - eller Bai Jia Bei på kinesiska.

När vår äldsta son skulle döpas så anammade vi den seden och försvenskade den kanske lite. Vi bad alla dopgäster att ta med två tygbitar (en större och en lite mindre) av samma tyg till dopet. Plus en liten lyckönskning.

De stora tygbitarna syddes ihop till ett lapptäcke. Och den lilla tygbiten sattes i en scrapbok tillsammans med lyckönskningen och en bild på den som bidragit med tygbiten och lyckönskningen. När vi skulle döpa våra yngre barn gjorde vi likadant. Vi tycker det är ett jättetrevligt minne att ha nu när barnen blivit lite äldre. Och barnen tycker det är kul att titta på täcket och fråga vem som har gett vilken lapp.

I ett av täckena har jag sytt in ett litet hemligt lönnfack. När man lyfter på locket så finns där versen som pappa läste i kyrkan på dopet. Och så en bild på sonen i sin fina dopklänning. Ska lägga ut lite bilder på dopklänningen sen. Den har varit med sedan kriget kan man säga.


Foto: ColonialEast

Nedersta bilden är en bild från boken med lyckönskningarna. Det var så kul att läsa vad alla skrivit. Det var humor, blandat med allvarligt och religiöst.

En av mina favoriter kommer från Farbror R som är motortokig och lämnade lyckönskningen: "Lycka är att ha en farbror som kan hjälpa mig att trimma min första moped".

Today I am showing pictures of a patchwork quilt that I have made out of small pieces of fabrics that all guests brought to our sons christening. It is a tradition from northern China - "100 whishes patchwork quilt" of in Chinese "Bai Jia Bei".


9 kommentarer:

mia sa...

Ja de var en jättemysig idé. Det blir verkligen personligt då.
Får komma ihåg det om jag någon gång blir en mama! :)

Ha de bra, Mia

Lotta sa...

Vilken bra idé! Synd att du inte gav den en vecka tidigare! Vår son döptes nu på lördag, den 19.4. Men vi hade i ju för sig inte så många gäster, så det hade nog blivit ett ganska litet lapptäcke..

Kram, Lotta

Linda Sedin sa...

Söt bebis och vilken bra present.. Jag brukar alltid fundera på vad man skall ge bort i doppresent..och det är alltid lika svårt..detta blir ju personligt och annorlunda.. Bra tips...
Hoppas det går bra med husplanerna oxå...

kram kram

Linda Sedin

Mamma Millan sa...

Men såååå häftigt...vilken kul ide!!!nix nu vill mn ju ha mer bebbar!!!!;)

snygg lampa nedan!!!

Kram Millan
~~~<~~<<@

rost&rosor sa...

Det där tyckte jag var en väldigt fin och rolig ide.Ha det bra,kram Katta

Lille Maison sa...

Hei! Tusen takk for hyggelig kommentar hos meg :) For et nydelig teppe, det var virkelig en flott tradisjon! Tenk, så har dere noe som ingen andre har likedan... Du har en veldig flott blogg :) Ønsker deg en fortsatt fin uke! Synnøve

Annaewa sa...

Hej, jag tycker att den iden var bäst! Den ska jag ta med mig och bevara! Tack för dina "kastruller över köksöntips"! Trevlig helg! från annaewa på finikant!

Nilla sa...

Jätteroligt att få se. Vilken bra idé!

Anonym sa...

Hej!
Tog mig en kik på din blogg, och vilket roligt tips med lapptäcket! Attans att vi redan haft vår namnceremoni för vår lilla tös... Kanske kan man önska små lappar av släkt och vänner som ett års present?

Intressant blogg, jag kommer kika tillbaka!

//Bråbacka