måndag 29 december 2008

Antik skrivmaskin - Antique Typewriter

ColonialEast
Blev så himla nöjd när jag hittade den här gamla skrivmaskinen på Kompaniet i Orsa. Har länge varit på jakt efter en som jag ska ha på skrivbordet i min arbetshörna som jag tänkt inreda lite med Karen Blixen anda.


Karen Blixen Museet


Skrivmaskinen är från Smith Premier Typewriter Company i Syracuse, New York och just den här modellen började tillverkas 1908 så det är lätt att fantisera iväg och fundera på vad som skrivits på den här genom åren.

Och i morgon kommer jag sitta klistrad framför TV:n. Klockan visas "Bang och världshistorien" som handlar om utreikesreportern Barbro Alving som rapporterat från platser som Hitlers Berlin och Vietnamkriget. Har alltid varit så fascinerad av starka kvinnor som gav sig ut i världen långt innan charterturismen gjorde det möjligt för alla att se sig om i världen. Ett intressant Barbro Alving citat: "Så snart en kvinna tänker någorlunda snabbt så kallas det intuition".


I was so happy when I found this antique type writer at a flea market the other day. Will keep this at my desk in the work area that I will design influenced by Karen Blixen (a Danish woman living on a coffee farm in Africa from 1914).

17 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken pärla! Jag tänkte i första hand då på skrivmaskinen, men av din beskrivning på Bang så kanske det även stämmer in på henne. Citatet var ju i alla fall klockrent. Får nog ta och titta på det programmet jag med.

Kram Malin

Gårdsromantik sa...

WOW så snygg skrivmaskin!
Den kommer att bli en juvel på skrivbordet.

Visst är det faschinerande med starka livsöden.

Kram Maud

Nettan sa...

Wow! Vilken underbar skrivmaskin! Spännande med saker som har sån historia eller hur! Kommer antagligen bli hur fint som helst i din arbetshörna!
Kram Nettan

Casa Loda sa...

Jättefin!
Jag har själv haft en reseskrivmaskin i samma märke tror jag. Köpte den på annons när jag börjat lära mig skriva maskin i skolan, kunde liksom inte sluta när jag väl lärt mig fingersättningen :). Jag kommer ihåg känslan när fingrarna "ramlade" ner mellan tangenterna.
Min morbror lånade den av mig och sen fick jag aldrig tillbaka den. Har tänkt på senare år att det skulle varit kul att ha den kvar, så här i datorernas värld. Förstår att du blev glad när du hittade den.
Hälsningar
Annika

Viveka på Humlebacken sa...

Jättecharmig skrivmaskin. Kan inte låta bli att undra om du tänker använda den? Läste om Jan Guillou i morse i Sydsvenskan och han skriver alla sina böcker på en gammaldags skrivmaskin. Tycker inte alls om datorn.. Måste säga att jag är glad att jag slipper skrivmaskinen. Att skriva på alltså. Att ha den i ett Karen Blixen arbetsrum skulle jag inte ha något emot.... Har du varit i hennes hus i Danmark. Färska blommor varje dag, året runt... *drömmer

Vimsingen sa...

Jättefint. Går det att skriva på den eller är det bara ett smycke?
/Vimsingen

Catherine sa...

This vintage typewritter is beautiful - what a fabulous find!

Anettes hus sa...

oj, oj, sååå fin skrivemaskin!! Har lenge ønsket meg noe lignende! Årstallet var jo perfekt i forhold til "byggeåret" til huset vårt. Det blir et smykke på kontoret, det er helt sikkert!

Så gøy at du har gått i klassen til min "sengelektyre"!? :) Han er stockholmare han da ...

Klem Anette

Anna och Tobbes Blogg sa...

Vilken fin skrivmaskin! Den kommer verkligen förgylla din arbetshörna.
God fortsättning på dig! //Anna

Charlottas hemmaplaner sa...

Skrivmaskinen du hittat är verkligen ett konstföremål. Helt underbar! Hoppas den går att skriva på också. Man kan ju göra helt ljuvliga tavlor med en vacker text utskiven med den charmigt ojämna texten från en antik skrivmaskin. Frågan är bara var man hittar färgband till en sådan här klenod?....

Kram

//Charlotta.

Nilla sa...

Oj vad läckert! Snygg!
Ha det så gott.

Älfgärdet sa...

Åh en sån jul önskar jag mig....Tänk att få åka till ett så underbart ställe & bara må gott. Bara familjen... Har varit på Grönklitt om sommaren men vintern verkar ju sååå lockande. Kostar skjortan...?
Så fin den är din skrivmaskin. Jag ropade in en liknande på en auktion för säkert 13-14 år sedan. Nu står den på vinden & väntar på att få sin plats. Ditt Karen Blixen inspirerade rum kommer att bli så läckert!

Maria sa...

Hej Petra, vilken fin skrivmaskin. Det förvånar inte mig ett dugg att du beundrar starka kvinnor, du är ju en sådan superkvinna själv ju;)

Din skrivmaskin kommer att göra sig jättefin hos dig och med dig.

Ett riktigt gott slut och ett härligt nytt år önskar jag dig och dina pojkar!

Kram Maria

Magdalenas Hem sa...

Ett riktigt Gott Nytt År till dig och din familj!
Kramar,
Magdalena :)

Nettan sa...

Vilken vacker skrivmaskin! Tror du kommer att bli nöjd med den i din arbetshörna!
Gott Nytt År till dig och de dina.

Ludvigsdal sa...

Gott Nytt År!
så ses vi 2009!
kram
Anette

Galleri Hönshuset sa...

Önskar dig ett riktigt gott nytt år. Kram Pirre