lördag 9 maj 2009

Terass och vinrankor


Skona Hem

Lätt panik här. I veckan ska vi gjuta för plintarna till vår terass och jag är inte färdig med designen. Ändrar mig hela tiden - trodde aldrig att det här skulle va så svårt.

Det här däcket ovan är så himla fint. Gillar enkelheten tillsammans med syrener, det underbara växthuset och hålen som gjorts för träden. Lugnt och harmoniskt.

Sköna Hem

Vill också ha ett sånt där fint hål för ett träd på terassen. Funderar på att låta en vinranka klättra upp under skärmtaket och sen ska där hänga stora vinddruvsklasar har jag tänkt (blir nog fint om jag hinner sköta det). Men hur löser man det?

Under däcket är det en liten krypgrund. Såg att de hade jättestora gummibaljor på Bauhaus. Kanske skulle kunna plantera vinrankan i en sån och sedan isolera runtom (frigolit eller liknande) för att skydda på vintern. Och så lecakulor i botten och hål så att vatten kan rinna ut.

Sen skulle man kunna ha någon typ av avtagbar ram upptill och ett galler som man kan lägga stenar på som bilden ovan. Då skulle man kunna komma åt baljan och fylla på med jord och sån om det behövs. Någon som tror på ideen? Eller har någon bättre?

Det kommer inte vara inglasat så jag måste hitta en härdig vinranka eller får ta någon annan härdig klätterväxt i värsta fall. Någon som vet om det finns härdiga vinrankor?

5 kommentarer:

Viveka på Humlebacken sa...

Här kan man ha vinrankor ute, men jag vet ju inte hur det är hos dig, i skyddat läge kan man säkert det. Prova! Du kan ju inte mer än misslyckas..

Stjärnor & Champagne sa...

Ledsen vet inget om vinrankor...Men vilket hus och vilken veranda..

Kram Anne

vit och pastell sa...

Hejsan! Jorå det finns flera härdiga sorter på plantskolan! Vet iofs inte var i landet du bor men jag tror de odlar vin ända uppåt västerbotten så... Balja under trädäcket låter ju som en jättebra idé. Lycka till!

Kram Maria

Anettes hus sa...

Underbar uteplass!!

Takk for alle gode shoppingtips, Petra! Stockholm er bare fantastisk! Jeg farter rundt fra butikk til butikk;) Fölger lista di!

Ha en fortsatt fin helg!

Klem Anette

Lilla Blanka sa...

Hej goa vän!

Åh jag blir alldeles lyrisk av dina fina bilder..ojoj vilken inspiration!

Förstår att du inte vet riktigt hur du skall ha det med plintarna, jag är precis likadan. Men oftast brukar jag tänka rätt från början..det är innan jag börja "vela till det"..så "stick to" ursprungsplanen :)

Jodå man kan ha vindruvor ute, det finns härdiga sorter som tål minusgrader. Jag har grävt ner min i växthuset, för att slippa det där med kruka (vilket iofs funkar också), men då sköter den sig liksom mer själv med vatten och näring.

Kraaam
MIa