lördag 12 april 2008

Måste ta ett fönsterbeslut inom två dagar!!!!

Foton ovan: Tine K


Foto: Slettvoll

Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

Underbara fönster från det fantastiska Tine K huset nedan, från Slettvoll och från Skeppsholmens Fastighetsmäkleri (tack Small Town Style för tipset!). So far so good!

Nu till mitt stora dilemma: Jag är totalförvirrad över fönstren! Vet ungefär vad jag vill uppnå men hur ska jag få ihop helheten?

Måste slutföra ritningarna i helgen annars finns risk att vårt bygge blir kraftigt försenat. Och fönstrena (utformning och placering) påverkar ju allt! Fasaden, planlösningen ....

Bekymmer 1: Ska vi ha spröjs och hur ska de se ut?!?

Vill ha någon typ av poster eller spröjs men hur??? (För en månad sen var jag inte alls inne på spröjs så jag är mycket förvånad själv faktiskt!).
Det finns ju mängder av olika varianter av hur man kan sätta spröjs på fönster. Rutmönster över hela fönstret. Enbart en liggande post. Eller spröjs enbart på övre delen av fönstret. Eller .....

För att få en bättre bild av hur huset kommer att se ut så kolla lite längre ned i bloggen. Huset kommer att vara puts. Vill inte ha för romantiskt / lantligt hus utan mer som Tine K:s coola hus.

Bekymmer 2: Svarta (eller mörkt grå) eller vita fönster????

Nästa fråga är om fönstren ska vara svarta (eller mörkt grå) eller vita utvändigt? Hua vad svårt! Vitt känns lite som det trygga valet. Svart kan bli helt läckert som helst. Eller - se förskräckligt ut. Snälla hjälp mig!! Tine K:s hus är ju ursnyggt med svarta fönster. Men kommer vårt att bli det?

Beslut 1:

Invändigt kommer de i alla fall att vara vita. Alltid något som är bestämt .... BESTÄMT!

Bekymmer 3: Trä eller aluminium???

Från allra första början var vi inne på aluminiumfönster. Praktiskt och underhållsfritt! Det gillar maken (och det gillade jag ....). Men då pratade vi stora funkisinspirerade fönster. Nu är läget helt annat. Spröjsade fönster i aluminium är inte detsamma som snygga träfönster med tunna träspröjs! Någon som har några bra ideer?!

Bekymmer 4: Leverantör??

Vilken leverantör ska man välja i denna leverantörsdjungel?!
Vår husleverantör har avtal med Trarydsfönter. Deras fönster är säkert helt OK om man vill ha vanliga aluminumfönster. Men snygga spröjsfönster? Måste åka och titta på deras fönster någontans.
Har bland annat även varit inne och tittat på RM fönster som jag såg att Humlebacken (fantastiskt hus de bygger - gå dit och kolla om ni inte varit där) har valt. Jättesnygga fönster! Men kommer de passa på vårt hus?! (puts!)

Beslut 1:

Härmed tar jag ett "managementdecision" (medans mannen ligger och sover): Våra franska räcken kommer att se ut så här (typ):

Foto: Karlssonhus

Hualigen! Det blev ett långt och komplicerat inlägg men det känns bra att ha skrivit det. Bloggen hjälper verkligen till att få ner alla tankar någonstans.

Snälla - hjälp mig med era allra bästa ideer! Jag vill jättegärna ha lite tips och ideer och synpunkter. Skriv precis vad ni tycker. Är jag helt ute och cyklar så skriv det!

Blir jätteglad för alla synpunkter, tips och ideer!!! Nu ska jag gå och sova på saken!

Very long and confusing post about what windows to choose ........

5 kommentarer:

Annika sa...

Hej!

Vilket trevligt problem du har.
Vi bytte nyss fönster i vårt hus och valde då Elitfönster och är jätte nöjda. Där kan du välja mängder av varianter, jag tror att de har fönster med aluminium och spröjs, självklart hade jag valt svart, bryter av fint.

Lycka till.
Annika

A-M sa...

Oh, how I wish I could speak your language and understand your post!!!! I too am deliberating over windows as we speak! I have an appointment with the joinery company on Monday morning and I have to make a decision on my windows this weekend!! I can't decide between square lights or oblong lights and a full window of lights or just the top part with lights, like a transom. I love all the pictures you have posted.... I now have more windows to choose from!! Good luck with your windows! Cheers, A-M

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Oj, du har en del att tänka på, det hör jag det!

Jag är en typiskspröjsmänniska, men det är som du säger det finns ju så många olika typer av spröjs.

Hmmm märker att jag inte är till någon som helst hjälp här... Gå på din magkänsla!

Kram Annica

Viveka på Humlebacken sa...

Hej
Härligt problem, men jag tycker synd om dig som känner dig stressad att ta beslut snabbt.
Svarta eller mörka fönster tror jag blir skitsnyggt i en putsad fasad. Man får ju inte samma inramning runt fönsterna om man putsar som om man har trähus, så det kan behövas att fönstret "sticker ut" ordentligt. När det gäller vilken typ av spröjs ni ska ha tror jag att ni ska fundera lite till på vad det är för känsla ni vill ha i ert hus.. ska det vara lite New England, eller mer kolonialstil (för det är väl ung de två stilarna du vacklar mellan?).
Trä eller aluminium --- ingen tvekan från min sida, aluminium tycker jag är helt känslolöst, dött, trä ska det va!!
Och så min käpphäst, ÄKTA SPRÖJS! Jag tycker att det är så fult med avtagbara spröjsar som inte har samma dimensioner som äkta, skuggorna från spröjsen blir fula och så hänger de lite på trekvart efter ett par år. Äkta kittade spröjs valde vi och vi är jättenöjda med våra fönster från RM-snickerier.
Lycka till i dina beslut, och tack för att du omnämner vårt hus i så positiva ordalag!
kram

Anna sa...

Åh vad jag tyckte dom svarta fönsterna va supersnygga! Väntar med spänning på fortsättningen