fredag 4 juli 2008

Takpannor istället för plåttak

Foto: Monier

Senaste dagarna har jag varit superstressad över att inte ha full koll på hantverkare och lösningen för tak och fasad. Idag tog vi ett stort steg framåt och tog ett viktigt beslut. Ett snabbt beslut! Plåttaket har bytts ut mot takplattor i betong. Och det känns så skönt.

Egentligen tycker jag det är snyggare med plåttak men det var flera faktorer som spelade in:


1) Trodde plåttak var relativt underhållsfritt. Men uppenbarligen krävs det ommålning om cirka 10-15 år.
2) Priset! (fick en hutlös offert på plåttak häromdagen)
3) Hittar ingen vettig plåtis
4) Fick tips att det smattrar och låter när det regnar och vi har vårt sovrum på övervåningen

Dessutom insåg jag att taket på huvudbyggnaden knappt kommer att synas i alla fall. Och jag hittade massa fina bilder och hus med takplattor exempelvis den ovan från Monier. När vi nu går på takpannor istället så känns det så mycket enklare. Finns som lagervara på bygghandeln och vi kan i princip lägga det själv. Fast vi tar nog hjälp av byggare i alla fall. Har inte tiden.

Tack också för alla uppmuntrande ord kring branden. Det är det enda folk pratar om härikring. Ska ta mig en riktigt brandinspektion här de kommande dagarna. Kolla att all brandvarnare funkar osv. Gör det ni också!

Ha en underbar helg alla!

Today we made a quick decision and decided that we will replace our metal roof with roofing tiles. It will still be black though. The decision was made for a number of reasons but the most important ones were the price and that it has been so difficult to find the right workers that can give us a right price. And I have also realized that as the house will be so tall, noone will see the roof anyway.

Thanks for all your nice comments about the fire. It was really scary. The coming days I will check all our fire alarms in the house.
Have a great weekend everyone!!

4 kommentarer:

Tinnar och torn sa...

Hejsan! Trevlig helg på er med! Jo visst är man lite stressad stundtals. Men jag har nog en rätt stark överlevnadsstategi där. Jag stänger av bara och slänger mej i soffan om det blir för mycket;o) Nu ska jag dessutom jobba i helgen så då blir det inte mycket tid över för hustänk alla gånger. Huset levereras den 26:e augusti så det närmar sej med stormsteg. Phu nu stressade det till i magen lite. Va skönt att ni lagt plåttaket åt sidan, det brukar kännas rätt bra när man bara har bestämt sej. Det är ju som du säger; det är besluten som är stressande inte jobbet i sej så mycket. Lycka till med alla beslut iallafall. Kram Petronella

Vardagstugg sa...

Ska verkligen bli spännande att se resultatet av utbyggnaden!
Lycka till!

Trevlig helg/ Annelie

A-M sa...

Nice choice. Funny here, corrugated iron roofs are so much cheaper than tiles. A-M xx

Sara Small Tonw sa...

Plåttak är verkligen, precis som du skriver hutlöst dyrt. Dessutom är bra plåtslagare svåra att få tag i (vi har dock tur som kommunens bästa plåfirma i samma kvarter).

Nu vill inte jag göra dig än mer rådvill, men läs gärna på lite extra när det gäller betongtak. Det jag har läst är lite blandade omdömen av betongpannan (i jämförelse med tegelpanna). Det gäller tex problem med den extra tyngden och att det fäller ut så mycket slagg och täpper till stuprör. (se tex tråden http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/32113-lertegel-eller-betong.html)

Ett annat tips, som jag råkade se för några veckor sedan var Moniers och deras nya produkt Hollander, en svart tegelpanna. Den verkar ha alla fördelar ett lertak har, men är snyggt svart. Kanske kan vara något? (se länk http://www.monier.se/produkter/vaara-produkter/single/product/hollander.html)

Hoppas jag inte spär på beslutsångesten nu... Betongtak är ju aldrig fel.

Ha en bra dag!

/Sara Small Town