tisdag 13 januari 2009

Taklyft - Helvetes djävla skitbygge ....


Vardagsrum och kök ....


Jo vi lever - men det är knappt! Det är total kaos här hemma - ett helvetes djävla skitbygge. Har inte haft tillgång till internet på elva dagar och har varken haft tid eller möjlighet att blogga. Är supernyfiken vad som hänt hos er alla så jag hoppas kunna komma förbi de kommande dagarna.


Hall ..... stegen ni skymtar till vänster är trappan upp till vår övervåning .....

För att göra en lång historia lite kortare: när vi var i Orsa över jul och nyår hade vi gjort upp med två snickare att de skulla riva hela innertaket (vardagsrum, kök, hall och ena sovrummet - cirka 90 kvm) på nedervåningen, sätta nya gipsskivor, spackla, slipa och måla. Ett riktigt dammig och skitigt jobb.

Och mitt i skulle elektrikerna komma hit och dra allt till spottarna och ta upp nya hål i taket. Vi hade innan vi åkte tömt köksskåp och knölat in alla våra möbler i två små sovrum. Tanken var att det här jobbet skulle utföras medans vi var borta och vi skulle komma hem till ett hus med nytt innertak, städat och fint och redo för att möbleras igen. Men det blev inte riktigt så ......

Efter två underbara veckor i Orsa kommer vi hem sent lördag kväll (för drygt en vecka sedan). Bilen fullproppad med smutstvätt och tre trötta barn. Snabbt in och röja fram sängarna så vi kan sova tänkte vi.

När vi kliver in i huset ser vi direkt att det här taket är INTE snyggt. Man kunde se precis vart skarvarna mellan de olika gipsskivorna gick och det var varken snyggt målat eller snyggt spacklat. Shit - nu kunde vi ju inte möblera ut möblerna innan vi rett ut det här med taket.

Klockan halv elva på kvällen ringer vi till våra grannar och frågar om vi kunde få sova där en natt. Vi fick inkvartera oss i deras källare som tur var. Nästa dag (på söndagen) ringer jag snickarna som kommer över och gör om ytskiktet på taket. Ny spackling, ny slipning (nytt damm!), ny färg. Under tiden gjorde maken vad han kunde för att underhålla barnen utomhus och hemma hos grannarna. Tack gode gud för grannar som ställer upp när det kniper!!

Tyvärr var det ganska så uppenbart att taket inte gick att rädda. Såg precis lika illa ut måndag morgon när en annan snickare (som vi anlitat till badrummen) kommer hit. Vi ber honom titta på taket och vi inser ganska så snabbt att skarvarna syns för att taket inte är satt på rätt sätt (ingen förstärkning, inte tillräckligt/rätt reglat, inte tillräckligt med skruv osv). Hua .... vad göra.

Ringde KA som sa att vi måste riva och göra om taket. Så det var bara att sätta igång. Veckan som gått har vi rivit tak, förstärkt taket, reglat och satt gipsskivor. Eller vi och vi. Som tur var hade vi redan bokat upp den andra snickare för badrummet och det visade sig att han var superduktig på att fixa gipstak så vi kunde snabbt omprioritera från badrum till gipstak.


Äldsta sonens rum ....

Själv har jag städat, svabbat, dammat, sopat kutterspån, flyttat möbler, torkat, tvättat, packat, packat om osv. Maken har försökt att hålla barnen borta från huset - samtidigt som han försökt sköta sitt jobb. De senaste tio dagarna har vi bott på fem olika platser. Några nätter hos grannarna, några hos syrran, några hos mormor i Linköping, någon i huset (typ sopa undan lite kutterspån och lägga ned madrasser på golvet ....).

Mellansonens rum .....

Så de sista tio dagarna har inte varit särskilt roliga. Statusen nu är att cirka 70 kvm tak är gipsat och klart. Målare är här och spacklar nu och sedan ska det upp microlit och målas under veckan. Till helgen ska vi kunna flytta ut möblerna från de små sovrummet ut i vardagsrum och kök. Och sedan blir det städa, städa, städa. Det år såååå dammigt här.

Och mitt nya stressfria liv och längtan efter SPA bad ligger låååångt borta nu. Iställer ligger fokus på att få några timmars sömn på soffa eller madrass på golv och på att fixa mat till kidsen (typ hämtmat från Mc Donalds, pizzerian eller thaien eller färdiga plättar från ICA ....).

Som tur är har vi lyckats kalla in en "snabb au-pair" som accepterar att bo så här. Min 19-åriga lillayster som så lägligt precis kommit hem från en långresa och behöver lite pengar har kommit hit och jobbar som "au-pair" hos oss ett tag.

Så snart jag hinner ska jag springa runt och kolla hur det har gått för er alla andra. Bättre än hemma hos oss hoppas jag .....

34 kommentarer:

Anonym sa...

MEN HJÄLP, vilken situation!! Så himla trist, ni som hade räknat ut hur det skulle bli så bra, allt skulle vara klart när ni kom hem, och så blir det så här. Hoppas nu att ni blir nöjda med taket nu, så att ni kan känna att det nånstans var värt det i alla fall. Tycker verkligen synd om er!

kramar i massor
V

Familjen Eriksson sa...

Stackars stackars er!!!
Hoppas den usla snickaren inte får ett öre betalt.

Härda ett tag till så kommer snart våren och glädjen igen.

Jättekram!

Vimsingen sa...

Oj stakars er! Och med tre barn också.
Hantverkare kan man ibland bli galen på.
Men man börjar ju fundera på om man verkligen ska påbörja ett bygge.....
Många kramar
/Vimsingen

Anonym sa...

Tycker så synd om er som råkat ut för detta. Tyvärr finns det ju en del oseriösa hantverkare där ute och ni verkar ju verkligen ha ramlat på några sådana...

Jag förstår att det är ENORMT jobbigt att leva under dessa omständigheter. Det hade varit jobbigt nog för er vuxna, men har man dessutom små barn så måste det vara en mardröm.

Försök ändå att se ljuset i tunneln. Om några månader så kommer ni att sitta i ert fina vardagsrum och ni kommer att se det komiska i det jobbiga som ni gått igenom tillsammans. Försök att visualisera detta när du går omkring i kaoset!

Fixar ni detta så fixar ni allt!

Styrke-kramar

//Charlotta.

Brunkullan sa...

Men himmel! Stackare...gud så trist!
Hoppas det löser sig snart och tack gode gud för den nye snickaren:)

Lycka till nu!
Kram Susanne

Anonym sa...

Fyyyyyy för sånna hantverkare!!!! Har det släktet ingen skam i kroppen???

Vi har precis renoverat ett kök om 25 kvm inkl el och vvs och gjort detta via ett vitt företag. Inte f-n blev det ngt bättre för det. 30 sept var det slutbesiktning, 10 dec var det sista gjort. Eller eg inte alls eftersom vi vid det laget mer än tröttnat på dem och ska fixa det sista själva.

Mod och kraft att jobba vidare önskar jag er!

Nettan sa...

Näää känner med er!! Fy tusan va tröttsamt! har oxå haft en del missöden med vår renovering..så himla deppigt!! Hoppas det löser sig så fort som möjligt!!! Tur att ha fam och vänner som ställer up i alla fall!!
Stor Kram Nettan!!

janne - kathrine sa...

Hei, hei.

Så utrolig slitsomt og stressende dette høres ut! Godt at dere har snille naboer som dere har fått sove hos :-)

Lykke til med resten av arbeidet. Håper det ikke kommer flere overraskelser nå!

Klem janne - kathrine

Ina sa...

Nej men hjälp.. jag tyckte att jag hade kaos (och det är ändå vi som orsakat det själva) men ni era stackare... jag hoppas ni står på er och inte betalar ett enda öre till snickaren och kanske tom kan få något för sveda och värk.

Hoppas ni orkar härda ut.. det blir bättre och tänk vad fint ni kommer att få det...

Kramar
ina

Maria sa...

Jag sitter här med hakan i knät och med en känsla att vilja hjälpa till med något!

Vilken situation, och stackars er. Jag säger som Maria ovan, hoppas verkligen att ni INTE betalar den där snickaren!

Kan jag hjälpa till? Komma förbi någon dag med käk? Ta med ungarna på prommenad? Kolla om jag kan ordna med övernattning någonstans?

Vad som helst Petra, bara hojta till!

Håller tummarna nu för er och för att det from nu endast blir nedförsbacke för er.

Kramar Maria

Anonym sa...

Förstår verkligen att du tycker att det känns som ett "djävla skitbygge"! Tänker på er och hoppas verkligen att de jobbar på SNABBT och BRA de nya snickarna!

Styrkekramar Malin

En mammas drömmar sa...

Herregud, vilket kaos. Jag har hela tiden avundats dig för jag tycker din planering varit perfekt. Hemma har vi haft det ungefär så som du beskriver också. Snett innertak som var tvunget att göras om, bucklig betongplatta som fick slipas om 2 ggr...betongdamm överallt. Tycker så synd om er. Tur att ni har gott om vänner och familj som ni kan ta hjälp av nu när det kniper!
Ha det så bra du kan och ta hand om din familj!

Kramar i massor
Kia

ANETTESHUS.COM sa...

Huff! Stakkars dere!! Med tre små barn og alt!! Håndverkere er virkelig ikke alltid til å stole på!! Håper dere snart kommer i orden:)

Klem Anette

Ninette sa...

Oj oj oj, så struligt. Hoppas det fixar sig snart, vilken pärs.

dreamhouse sa...

usch - fick en sådan flashback! hua.. vet hur det känns nu, som att man är i helvetet. Men jag lovar, det blir bättre.. håll ut. lider mer er.. och ni som oxå har tre små barn. All styrka och håller tummarna att det nu går vägen med allt! varm kram

Anonym sa...

Hej! Jag har spanat efter inlägg och nu förstår jag ju varför det har dröjt. Men usch vilket elände !!! Stackars er. Det finns fördelar att bo i hyreslägenhet "ändå"... Vi gör det men vårt mål är fortfarande att hitta ett hus...trots allt. Hälsningar från en trogen läsare som sällan lämnar spår (kommentarer).

Anonym sa...

Usch får flash back´s sen då vi renoverade och bodde i vårat gamla hus. Det var damm och skit över allt. Hur mycket man än duschade och städade kände man sig konstant skitig. Fast man stänger dörrar och sånt till rum som inte är med i renoveringen lyckas det ändå komma lika mycket damm dit in.
Hoppas detta är över snart för er skull. Vi levde i kaos i 2 år ca. Illa illa. Kämpa på. Kramar

Willewira sa...

Nu har jag de senaste veckorna hört om så mycket trassel med snickare att det vet i katten om man vågar börja bygga om huset...

Jag lider med er!!!! Fy vad jobbigt!!

Tänker på er!!!
Kramar willewira

Nettan sa...

Åh fy vilken situation!

Usch att det finns sådana hantverkarfasoner, man blir ju alldeles mörkrädd!

Hoppas att allt ordnar sig!

Kram

The House That A-M Built sa...

I almost spat out my coffee when the Google English Translator translated your post title. You poor, poor thing. Thank goodness for your wonderful neighbours. I hope things get easier for you soon. Take deep breaths and hug your children. I am thinking of you! A-M xx

Helena sa...

Usch vilken stress! Kanner verkligen med er, planerat och fixat och sa blir allt bara skit. Men forhoppningsvis blir slutresultatet battre an ni kunde tanka er.....
Jag haller tummarna for att det ska ga lite snabbare nu!
Kram Helena

Milla sa...

Åh WOW det är bara att instämma alla kommentarer hör ovan och berömma ert fantastiska tålamod, att ge sig in i ett sånt fantastiskt projekt som ni gör är för mig bara det en otrolig sak... Ni är verkligen värda att få era drömmars färdiga hus, hoppas det blir snart. Tänk vad fantastiskt att ha en blogg att dokumentera allt detta för så småningom när ni sitter där med allt klart kommer ni kanske inte tro att eländet som hände var sant ... Kämpa på!
HÄlsningar, Milla "Flower-power" (som inte kommenterat så ofta men nu kändes det verkligen dags ...)

Erika sa...

Här sitter man i gladanhåg o rita taklyft o tänker att nej nej inte kommer vårat boende att störas så mycket. Tack för att varnar mig....lär säkert behöva det igen.

Hoppas att det blir bra och att ni får sova i era sängen snart.

Taklyftet sa...

Jösses vilken röra, men en dag i framtiden kommer ni att tänka tillbaka och skratt åt eländet. Trist när hantverkarna inte gör ett bra jobb. Vi har varit riktigt förskonade från ett sådant kaos ännu så länge och jag hoppas att jag slipper.
Lycka till!

Anci sa...

Hej !

Jag kan inte låta bli att kommentera med det namnet på inlägget :) Du får mig att le. Jag har all sympati med er. Det verkar väldigt jobbigt. Hoppas att det blir bättre snart !

Kram Anci

Mrs Small Town sa...

Åhh, jag känner med er...

Det är inte lätt att bygga till (eller total renovera) det hus man redan bor i. Det gäller verkligen att man gör en bra planering och att allt flyter på och klaffar...

Jag tycker det är så synd, för ni har verkligen gjort en bra planering. När det sedan skiter sig med de bitar som ni själva inte kan kontrollera, då är det bara orättvist.

Stora byggen det huset man bor i är ENORMT energidränerande... och strul uppe på detta, gör tillvaron nästan olidlig.

Jag skickar massor med extra energi till dig ----> *^¤@£€$£@%1000%&#=€$$€¤#turbo¤&%%¤power$€£$

Jag hoppas det känns liiite bättre *ler uppmuntrande*

STOOOR KRAM
Sara Small Town

ps
Jag har ett starkt minne av just ett sådant här tillfälle som ni befinner er i nu, i vårat bygge för några år sedan. Allt strulade och det kändes så TUNGT. Dottern låg i magen och jag minns att jag kände mig hjälplös och trööött… Nu efteråt blir jag stärkt av just detta minne -klara man detta klarar man ALLT. Se inlägg:

http://smalltownstyle.blogg.se/2008/february/reflektion-over-flera-1000tals-mans-och-kvinnotimm.html
ds

Bitte sa...

Herregud, vilket strul! Jag tycker uppriktigt synd om er... det var som om man ville bryta ihop bara man läste inlägget och då är man ju ändå inte mitt i det...

.... hoppas nu att den andre (braiga) snickaren kan ordna till taket lite snabbt! :-)

Lycka till med allt!

Kram
Beatrice

Mitt skabbiga chica hus sa...

Vilket jävla skit. Fy vad jobbigt. Man är verkligen fast i händerna på hantverkarna och så himla beroende på att de gör ett bra jobb.

Själva har vi precis fått ett nej om dolt fel från försäkringsbolaget och fuktskadan i vårt sovrum, så nu håller vi på att överklaga och allt vad det innebär. Suck

Och bäbis om ca en vecka....!

Skickar några stärkande kramar
Mia

Helene sa...

Fy fasiken, vilken olycka!
Hantverkare verkar vara ett släkte för sig.
I vårt hus som vi nu bott i 20 år(otroligt)har vi renoverat från att vara omodernt utan badrum o riktigt kök mm. Vi har aldrig råkat ut för ngt sådant som er, men så har vi lyckan att ha en kompis som har byggfirma, så vi har fått proffshjälp/råd. Enda ggn vi anlitade ngn annan var när vi gjorde yttertaket, eftersom vi bor i parhus så gjorde vi det samtidigt som grannen och de tyckte vår kompis var för dyr.
Vi anlitade annan firma och passade på att sätta in ett takfönster i badrummet, det gick inte så bra, de hade nog inte gjort det förr, för det blev snett och det regnade in. Så det fick ett "proffs" göra om.
Tänker på er och hoppas att ni får det bra!
Helene

Galleri Hönshuset sa...

Hej...Jag verkligen lider med er...Jag brukar säga att det är tur mannen här hemma gör allt jobb själv, för det verkar inte vara så kul o ha hantverkare hemma...Ännu en gång får jag det bekräftat. Nu händer ju inte sånt alltid, men alldeles för ofta hör man om såna här situationer...

Hoppas det ordnar sig för er. Vilken tur att syrran ställer upp, en guldstjärna till henne =)

Trevlig helg önskar jag er. Kram Pirre

Anonym sa...

Hej!
Stackars er.Håller tummarna för att allt ska lösa sig så fort så bara är möjligt.Ni har verkligen haft otur med hantverkare.Många sryrkekramar till er.
Helena

Tinnar och torn sa...

Hejsan Petra!

Trodde jag lämnat en kommentar som lite tröst men hittar den inte nu. I varje fall vill jag bara säga att fy fanken, jag lider verkligen med er. Just för att ni planerat så himla bra och allt. Sen gör snickarna inte sitt jobb ordentligt. Så nedrans trist. Skickar en massa styrka till dej via cyberspace. Håller tummarna hårthårt för att du snart ligger i ditt supermysiga badkar med levande ljus tända och njuter av din spa-present du fick....i ett färdigt hus!! Innan du vet ordet av så är du där! Kram Petronella

Huset på höjden sa...

Hej! Håll ut! Vi har också gjort ett taklyft och jag bloggar om historien i efterhand - eller rättare sagt har historien inte kommit till själva taklyftet ännu men det kommer... Det blir bra till slut även om jag förstår att det är extremt jobbigt just nu!! Läs mer på: husetpahojden.blogspot.com hälsningar Catharina

Anonym sa...

men herre g*d!! jag skulle aldrig klara av att bo och leva i detta kaos. hur överlever ni? vi SKA inte köpa hus! skilsmässa nästa?! ;)
hoppas vi kan ses så snart vi kommit hem fr thailand. vore mysigt med en middag ute bara vi fyra...
många s t o r a lycka till kramar från mig till dig
/ninis